Ullavan Siirtolaisprojekti, talkootyönä tehty hanke rakensi siltoja Amerikkaan

Teksti: Pekka Rauhala

Keskipohjalaisesta Ullavan pitäjästä lähti aikanaan poikkeuksellisen paljon siirtolaisia Amerikkaan. Näiden noin 800 lähtijän tiedot on nyt koottu yksiin kansiin pohjalaisen talkooperinteen voimalla, kun sadat vapaaehtoiset kolusivat Ullavan ja sen 17 kylän jokaisen talon kerätessään siirtolaistarinoita.

Satojen elämänmakuisten ja koskettavien haastattelujen lisäksi ullavalaisten kellareiden ja piironkien kätköistä löytyi todellisia Amerikan aarteita – lähes 2000 valokuvaa, yli 1000 postikorttia ja 500 kirjettä. Lisäksi vapaaehtoiset etsivät tietoja lähtijöistä kirkonkirjoista, passiluetteloista sekä laivojen matkustajaluetteloista.

Vuonna 2017 julkaistun Lähtijät-kirjan toimittaneet Outi Järvi ja Pekka Rauhala ovat erittäin tyytyväisiä reilut kolme vuotta kestäneeseen tietojen keräämisurakkaan.
– Ullavan Siirtolaisprojekti on saanut laajaa positiivista julkisuutta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Lähtijät-teos valittiin vuonna 2018 Kotiseutuliiton Vuoden Kotiseututeos kilpailussa viiden parhaan teoksen joukkoon, sanoo Pekka Rauhala.
– Halsualainen dramaturgi ja ohjaaja Katja Hakala koosti tarinoista ja kirjeistä musiikkinäytelmän ”Kultamaan Kutsu – Kotomaan Kaipuu” ja sävelsi teokseen 20 musiikkikappaletta. Näytelmä esitettiin myös elokuussa 2017 kolme kertaa Kokkolan Kaupunginteatterissa täysille katsomoille osana Kokkolan Amerikan Päiviä.

Pekka Rauhala kertoo tarkemmin kirjan tekemisen taustoista ja miten tietoja 1900-vuosisadan vaihteessa Amerikkaan lähteneistä ullavalaisista etsittiin sekä vapaaehtoisten merkittävästä roolista Ullavan Siirtolaisuusprojektin toteutumisessa.

Mistä idea kirjaan lähti?
Ullava on noin tuhannen asukkaan entinen keskipohjalaispitäjä, joka nykyisin kuuluu Kokkolan kaupunkiin. Idea siirtolaiskirjan kokoamisesta sai alkunsa Ullavan Alikylällä pidetystä siirtolaisnäyttelystä kesällä 2014.

Alle sadan asukkaan Alikylältä löytyi seitsemän Amerikan arkkua, pari sataa kirjettä ja valokuvia sekä yli puolisen tuhatta postikortteja. Lisäksi kertyi runsaasti muuta siirtolaisten tuomaa aineistoa, syntymä- ja vihkitodistuksia, passeja, kelloja, vaatteita, koruja, kirjoja ja sanomalehtiä.

Lue Pekka Rauhalan artikkeli kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).