Suomen kansainvälistäjät

kuvateksti: Henrik Ilvesmäki (vas.), Iida Tikka ja Antti Surma-aho opiskelevat seuraavan lukuvuoden Yhdysvalloissa SAM:n apurahasäätiön tukemana. Kuva: Sini Pennanen

Nostimme toukokuun alussa maljan tämän vuoden American-Scandinavian Foundationin ja Thanks to Scandinavian säätiöiden suomalaisille apurahansaajille Yhdysvaltain suurlähetystössä.

SAM apurahasäätiön ensimmäistä kertaa järjestettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu myös lähivuosien
Suomeen palanneita stipendin saajia, SAM alumneja.

Tässä kahden tuoreen apurahansaajan ja yhden alumnin tunnelmia ja kuulumisia toukokuun vastaanotolta.

Iida Tikka, 26
– Työskentelen toimittajana, ja erityisalueenani on Venäjä. Ukrainan kriisin alettua turvallisuuspolitiikan syvällisestä ymmärtämisestä on tullut koko ajan tärkeämpää, ja vuonna 2015 aloin etsiä itselleni sopivaa ohjelmaa. Sellainen löytyi lopulta Yhdysvalloista. Maassa opiskelu onkin aina kiinnostanut, eniten korkealaatuisten ohjelmien takia.
– Lähden opiskelemaan Georgetown Universityn Security Studies -maisteriohjelmaan, keskittymisalueenani
kv-turvallisuus.

Iida Tikka lähtee opiskelemaan Georgetownin yliopistoon Thanks to Scandinavia -apurahan tukemana lukuvuodeksi 2018-19.

Henrik Ilvesmäki, 27
– Olen hyvin kiinnostunut arkkitehtuurista: ala on monimutkainen ja ulottuu taiteesta ja tekniikasta aina filosofiaan asti. Yhdysvallat tunnetaan erityisesti teoreettisen osaamisen merkkimaana. Uskon tällaisen painotuksen tukevan kykyjäni hyvin, sillä aiemmat opintoni Sveitsissä ovat opettaneet minulle paljon tekniikasta, materiaaleista ja taiteesta, siinä missä opetukseni Suomessa on keskittynyt lähinnä käytännöllisyyteen.
– Pyrkimykseni oli päästä sisään johonkin Yhdysvaltain huippuyliopistoista. Hakuprosessin päätteeksi minua odottivat suureksi onnekseni opiskelupaikat Princetonissa, Yalessa, Cornellissa ja Harvardissa. Harvardista minulle tarjottiin lisäksi mahdollisuutta suorittaa kaksi arkkitehdin ammattitutkinnosta valmistuneille suunnattua maisteriohjelmaa samanaikaisesti, joten valintani oli helppo.

Henrik Ilvesmäen Harvardin opintoja tukee American-Scandinavian Foundation.

Lue Iidan ja Henrikin haastattelut kokonaisuudessaan tästä. (pdf)