Suomalainen sarjayrittäjä, Napa Valleyn viinialueen perustaja

Teksti: STEFAN LINDSTRÖM, kuva: ISTOCKBYGETTYIMAGES

Tiesitkö, että Napa Valleyn kuuluisalla viinialueella on suomalaisia juuria? San Franciscon pohjoispuolella sijaitsevan Napa Valleyn ensimmäinen kaupallinen viinitarha perustettiin vuonna 1858, mutta vasta helsinkiläisen merikapteenin Gustaf Nybomin vuonna 1879 perustama Inglenook teki Napan viineistä tunnettuja ympäri maailman.

Hieman karrikoidusti voidaan siis sanoa, että Gustaf Nybom on Napa Valleyn viinialueen isä. Gustaf Nybom oli hyvin mielenkiintoinen ja värikäs henkilö, vaikuttaja ja sarjayrittäjä. Nybom (synt. 1842) suoritti teini-ikäisenä merenkulun tutkinnon Helsingissä, jonka jälkeen hän lähti Yhdysvaltain länsirannikolle luomaan tulevaisuutta.

Omaisuus turkiskaupalla
Karismaattinen johtajaluonne toi Nybomin komentoon ensimmäisen oman aluksen jo 21-vuotiaana. Nybom otti riskejä ja laati matkoillaan pohjoiseen ensimmäisiä Alaskan vesien merikortteja. Bisnesidea oli laivata kullankaivajia ja näiden varusteita Kaliforniasta Alaskaan, ja tuoda turkiksia Alaskasta etelään. Nybom lainasi rahaa toiselta alueella menestyneeltä suomalaiselta Lauri Kovalaiselta ja perusti muutaman partnerin kanssa Alaska Commercial Companyn, joka kasvoi nopeasti suureksi varustamoksi ja kauppahuoneeksi. ACC on edelleen Alaskan suurin sekatavarakauppa, paikallinen K-Rauta, joka ei ole tosin enää suomalaisomistuksessa.

Nybomilla oli erinomaiset suhteet Venäjälle, ja merkittävä osa turkiksista päätyikin Pietariin. Nybom toimi pitkään myös Venäjän konsulina San Franciscossa ja oli tässä ominaisuudessaan keskeisiä myötävaikuttajia Alaskan siirtymisessä Yhdysvaltojen hallintaan vuonna 1867.

Alaska Commercial Company menestyi ja Nybomista tuli aikansa suurimpia turkiskauppiaita. Tarinan mukaan hänellä oli varoja kymmenien miljoonien dollarin arvosta, joka tänään vastaa satoja miljoonia. Kosmopoliittina hän oli kiinnostunut viineistä, ja kuultuaan Krugin tilasta Napassa, hän osti vuonna 1879 Inglenookin tilan ja sitä ympäröineet maa-alueet Napan Rutherfordissa ja muutama vuosi myöhemmin vielä neljä kertaa enemmän maata. Tarina kertoo, että Niebaum olisi halunnut ostaa viinitilan Ranskasta, mutta amerikkalaissyntyinen vaimonsa kieltäytyi pitkistä merimatkoista. Tähän aikaan Nybom amerikkalaisti nimensä foneettisesti Gustave Niebaumiksi.

Vain paras kelpasi
Niebaum oli toiminnassaan pedantti vaatien aina parasta ja korkeaa laatua kaikessa mitä teki. Inglenookin motoksi muodostui “Pride, not profit”, mikä kuvastaa hyvin Gustaven asennetta myös viinin tekemisessä. Viinintuotannossa vain parhaat virheettömät rypäleet kelpasivat, mikä edusti siihen aikaan uudenlaista ajattelua. Hän alkoi kehittää viinitilaansa eurooppalaisella niin sanotulla “Bordeaux style winemaking”- mallilla, matkusti Ranskaan ja muualle Eurooppaan oppimaan viininteko ja hankkimaan kirjallisuutta sekä uusia rypälelajikkeita. Tilalla on edelleen Niebaumin perintönä yli 600 viinikirjaa.

Lue SAM Magazine 3/2019-lehdessä julkaistu kolumni kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).