SAM-ruokablogissa: Holy Gumbo!

Teksti ja kuvat: Nelli Sauri

”Sain haasteen: kokkaa jotakin New Orleans -teemalla. Minä, joka en ole koskaan ollut Louisianassa! Mutta mitään uutta ja arvokasta ei opi, jos ei ensin uskalla, joten päätin mennä siitä mistä aita on korkein ja kokata tätä juttua varten Louisianan perinteisimmän ruokalajin gumbon.

Ei kun asiaa tutkimaan ja etelän keittiöön perehtymään. Vaikka cajun/kreolilainen keittiö onkin minulle entuudestaan tuntematon, onneksi kyseessä on Amerikka, jossa melkein kaikki on lainattua ja omannäköiseksi muunneltua, ja siksi muiden maiden keittiöistä tutut elementit tulevat täälläkin vastaan. Esimerkiksi kastikkeeseen kauniin tumman värin ja hyvän saostuksen antava roux, joka on klassisen ranskalaisen keittiön kulmakiviä – Ranskassa se tosin tehdään voihin ja Louisianassa öljyyn.

Parasta gumbo-reseptiä etsiessä huomasin, ettei tarkkoja sääntöjä oikein ole. Paras gumbo on aina oman äidin tai mummon tekemä, ja resepti on vähän sinne sun tänne. Tietyt elementit toistuvat kuitenkin lähes joka reseptissä, ja niiden pohjalta rakensin omani….”

Miten ruokabloggaajamme gumbo onnistui? Mitkä ovat gumbon tärkeimmät aineisosat? Lue ”Holy Gumbo”-artikkeli kokonaisuudessaan täältä