Route 66, kaikkien automatkojen äiti

Teksti ja kuvat: Marko Oinonen

Chicagon ja Los Angelesin yhdistävä Route 66 lienee USA:n, ja kenties koko maailman, tunnetuin tie. Esiintyminen lukuisissa lauluissa, tv-sarjoissa, elokuvissa ja kirjoissa on pitänyt huolen, ettei edes vuonna 1984 tapahtunut tien virallinen lakkauttaminen ole onnistunut kadottamaan sen vetovoimaa.

1920-luvun tieuudistuksen myötä alkunsa saanut valtatie ei koskaan ole kuulunut virallisesti maan tärkeimpiin väyliin ja silti se on osoittautunut tärkeäksi monien historian käänteiden kohdalla. Näin on saanut alkunsa tien legendaarinen maine, jota viihdeteollisuus on edelleen pönkittänyt.

Route 66-reitin alusta ja lopusta löytyvät suurkaupungit Chicago ja Los Angeles ovat täynnä nähtävää. Näiden välillä suurimmat vau-efektit tarjoavat monet luonnonihmeet. Grand Canyonin ja Petrified Forestin kaltaiset paikat tuskin jättävät ketään kylmäksi.

Luonnonihmeiden lisäksi voi nähdä paljon pieniä herkkuja menneiltä ajoilta. Entisöidyt vanhat huoltoasemat ja asiakkaiden houkuttelemiseksi tienvarteen pystytetyt jättiläiset tuovat tuulahduksen vanhan valtatien kultakaudelta vuosikymmenten takaa. Pikkukaupungeissa on se aito Amerikka, joka jää näkemättä pelkästään suurkaupungeissa vierailevalta.

Poikki peltojen
Illinois. Illinois on legendaarisen Route 66-reitin osavaltioista ensimmäinen. Tienvarren maisemat ovat melko muuttumattomia, vaihtelu koostuu lähinnä maissi- ja soijapapupeltojen vuorottelusta. Ajoittain yksittäinen pikkukaupunki tuo pientä piristystä. Monissa kohdin Route 66 -reittejä on tarjolla useampia, sillä tie on muuttanut kulkuaan vuosikymmenten saatossa. Onneksi Illinoisin puolella opasteet ovat hyvällä tasolla.

Osavaltion pääkaupunki Springfield on oiva pysähdyspaikka historiasta kiinnostuneille. Presidentti Lincolnin vanhan kotitalon naapurustossa on tarjolla aikamatka 1800-luvulle ihan ilmaiseksi.

Missouri. Seuraavaksi tie johtaa Missouriin, jonne siirrytään mahtavan Mississippijoen ylityksen myötä. Heti joen toisella puolella Saint Louisissa vieraat vastaanottaa 192 metriä korkea kaari Gateway Arch, joka on suomalaisen Eero Saarisen suunnittelema. Luonnossa ensimmäistä kertaa nähtynä yllättävän vaikuttava kaari tarjoaa upeat maisemat yli kaupungin, mutta niitä ihaillakseen on ensin matkustettava ahtaassa hississä kaaren huipulle. Onneksi hissimatka ei kestä kauaa. Saint Louisissa on tarjolla myös risteilyjä Mississippillä.

Lue SAM Magazine 2/2019-lehdessä julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).