Rakkaudesta unelmien Nashvilleen

Teksti ja kuvat: Paola Suhonen

Jos maailmassa pitäisi nimetä yksi musiikin pääkaupunki, se olisi mielestäni kiistatta Nashville.

Nashville on kaunis kaikilla tavoilla. Se on rosoisen holtiton, Americana-kuvaelman todentuma ja sykkivän hilpeä. Välillä polttarituristeineen jopa raadollisen halvanoloinen, mutta niin aito, konstailematon ja ennen kaikkea elossa.

Minulle kaupunki avautui ensimmäisen kerran vuonna 2006, jolloin olin klassisella ”coast to coast”, idästä länteen- roadtripilläni. Täysin suunnittelematta sen tarkemmin määränpäätäni, olin ottanut seuraavan päivän etapiksi Tennesseen legendaarisen countrymusiikin keskittymän.

Oli myöhä ja gps ajatti minut suoraan keskustan honkeytonk stripille, jollaista en ollut koskaan aiemmin kokenut. Vaikka ympärillä oli syksyinen arki-ilta, tällä kadulla, pienestä tihkusateesta huolimatta, oli täysimittaiset kantrikarnevaalit käynnissä. Kymmenissä livebaareissa, kahdessa kerroksessa, soi elävä musiikki… viulut, slidekitarat, pedalsteelit, pystybassot ja cowboy bootsien korot. Olin välittömästi myyty!

Vaikka turistien suosima kadunpätkä saattaa olla hetkessä nähty, eikä se kerro koko totuutta Nashvillen musiikkiansioista, siinä on jotain taianomaista ja puoleensavetävää. Suoratoistopalveluiden aikakautena Nashvillessa musiikki on yhä elossa, valvoo kanssasi viikon jokaisena päivänä, etkä ole sen äärellä koskaan yksin. Siinä tunteessa on jotain todella väkevää.

Palasia amerikkalaista unelmaa
Kului vuosia ja vierailin Nashvillessä muutamilla muillakin roadtripeilläni. Pidin paikasta joka kerta vain enemmän. Kun suurin idolini, monilahjakas muusikko, yrittäjä Jack White muutti kaupunkiin ja perusti sinne oman Third Man Records-tukikohtansa, olin kuin fanityttö, joka matkusti kaupunkiin vain nähdäkseen hänen uusimman luovuuden tuotteensa. Taisinpa samalla reissulla käydä vakoilemassa hänen kotitalonsakin edessä.

Tosiasiassa Jack Whiten muutto Nashvilleen oli minulle ja monille muillekin konkreettinen todiste siitä, että juuri tuo kaupunki oli musiikin ”SE”-paikka.

Lue Paola Suhosen ”Rakkaudesta unelmien Nashvilleen” -artikkeli kokonaisuudessaan tästä (pdf).