Myller: Pohjois-Karjalasta Los Angelesiin

Teksti: Niina Myller

Kalenteri on kääntynyt kohti vuoden loppua ja toisin kuin Suomessa, Los Angelesissa tämä tarkoittaa kuumempia ilmoja. Kesä on siis Suomea peilaten ohi ja syksy on täällä. Suomessa oli helppo ajatella vuoden
kulkua vuodenaikojen mukaan, mutta täällä pitää keksiä joku muu tapa.

Tämä on ensimmäinen kokonainen vuoteni Yhdysvalloissa ja Los Angelesissa, joten vielä tunnustelen ja haistelen, minkälainen vuoden kierto on. Koronan johdosta olen ollut suurimman osan ajasta kotona.

Luin kaksi edellistä SAM Magazineen kirjoittamaani kolumnia ja on ilo nyt todeta, että koronasta huolimatta elämäni on mennyt ihmeellisesti eteenpäin. En polta enää hihoja kaasuliedessä, oven avaaminen sujuu ensimmäisellä kerralla ja osaan olla kompuroimatta muhkuraisilla kaduilla.

Instagram-onnistumisesta e-kirja
Pohdin vuoden alussa voisiko sosiaalisesta mediasta tulla minulle uraa. Viime vuonna aloittamani Instagram-kanava kasvoi koronakeväällä ensin 20 000 seuraajaan ja tällä hetkellä mennään 40 000 seuraajassa. Tämän kasvun johdosta sain kyselyitä Instagram-onnistumisistani ja tästä sain idean, että jospa tekisin tarinastani e-kirjan. En tiedä tapahtuuko jotkut unelmat sen takia, että ne sanoo ääneen, mutta ensimmäinen e-kirjani on nyt valmis.

Lisäksi olen tehnyt useita mainoskumppanuuksia amerikkalaisten urheiluun keskittyvien yritysten kanssa. Tuntuu ihmeelliseltä, miten paljon voi saada aikaan neljän seinän sisältä. Niin monta muutakin hienoa juttua on tapahtunut ja yksi niistä on ehdottomasti stunttikuvaukset.

Innoissaan stunttikuvauksissa
Kamppailulajitaustani takia pääsin mukaan kuvauksiin, joissa olin naispuolinen stuntti. Vastassani oli miesnäyttelijä. Minulla on taustaa 14 thainyrkkeilyottelusta ja vaikka elokuvissa taistelukohtaukset näyttävät oikealta taistelulta, stunttityö on oikeasti hyvin erilaista. Esimerkiksi lyönnit, joiden on tarkoitus näyttää naamaan kohdistuvilta lyönneiltä, tehdään lyömällä ristiin kohti toisen olkapäitä. Oikeita kuvakulmia käyttämällä kohtauksen saa näyttämään siltä, että olisin oikeasti lyömässä henkilöä kasvoihin.

Minun piti opetella ottamaan lyönnit vastaan niin, että osumat näyttivät satuttavan minua aidosti. Ohjaaja toisti sanoja ”sell it to the camera” ja se oli tosi hauskaa. Piti liioitella miltä tuntuu, kun osuma tulee perille. Ihan viimeisissä otoissa tein potkuja ja potkaisin vahingossa itseltäni jalat alta, jonka johdosta rojahdin asfalttiin. Sama vahinko on tapahtunut minulle myös tatamilla.

Otin kuitenkin hienosti vastaan käsillä, joten vain kyynärpäästä lähti nahkat ja polven alle tuli turvonnut mustelma. Nousin välittömästi ylös kohtauksen alkuasentoon ja sanoin ”I am ok, let’s go”. Ohjaaja oli kuitenkin sitä mieltä, että verinen haava kannattaa puhdistaa ennen kuin jatketaan. Tästä seurasi haavan
puhdistus, laastarointi ja ”an action”.

Olin ihmeellisen energinen koko päivän ja astuessani kotiovesta sisään, tunsin mitä koko keho oli ihan
poikki. Väsymys iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tajusin myös stunttityön vaarat, mutta silti sisälläni
alkoi palamaan ihmeellinen liekki. Tuntui, että tätä varten minä olen. Mutta pitää ottaa omien ajatusten kanssa varovaisesti. Joskus tuo ajatus tarkoittaa vain sitä, että ”myös tätä minä voisin tehdä”.

Toisinaan ajamme mieheni kanssa autolla Los Angelesin läpi ja talot vilisevät silmissä. Noina pieninä hetkinä tajuan, että asun suurkaupungissa. Koronan takia kaupunki on kuitenkin ihan vieras ja melkein tuntuu kuin täällä olisi ihan yhtä vähän ihmisiä kuin pienessä suomalaiskylässä. Mitenhän käy sitten, kun Los Angeles todella avautuu ja totuus kaupungin suuruudesta paljastuu tälle maalaistytölle?

Niina Myllerin kolumni on julkaistu SAM Magazine 3/2020-numerossa syyskuussa 2020. 

Niina Myller muutti Pohjois-Karjalasta Los Angelesiin joulukuussa 2019. Saamme seurata hänen ensiaskeleitaan uudessa kaupungissa koko vuoden. Myller on tehnyt työuransa elokuva-ja tv-alalla, EU projekteissa ja luovien alojen yritysten kehittäjänä. Hän on myös intohimoinen kamppailu-urheilija. Niinan menoa voi seurata Instagramissa @niinacarita-nimellä ja www.niinacarita.com-blogissa.