Pelastakaa kirjakaupat!

Teksti: Kalle Mattila

Amerikassa käydään nyt sotaa kirjakauppojen elämästä. Asetelma on tuttu jo vuonna 1998 ilmestyneestä Meg Ryanin ja Tom Hanksin You’ve Got Mail –elokuvasta: pienet, yksityiset kirjakaupat pyrkivät selviämään isomman ketjun ylivallan alla.

Koronakriisin aikana konsteja pienille kirjakaupoille on useita: virtuaalitapahtumia, työntekijöiden tukirahastoja ja kirjakauppojen omia t-paitamallistoja näkee nyt kaikkialla. Pienet kirjakaupat ovat lisäksi nyt keskittäneet Amerikassa myyntinsä yhdelle, Amazonia haastavalle nettikaupalle.

Bookshop.org –niminen, yleishyödyllinen mutta silti voittoa tavoitteleva yritys lupaa tilittää independent-kirjakaupoille täyden 30 prosentin provision jokaisen kirjan myyntihinnasta. Alusta on jo nyt kerännyt yli miljoona dollaria lisämyyntiä pienille kirjakaupoille ympäri Amerikkaa.

Karanteenissa kannattaa tilata netistä ainakin seuraavat kirjat:

• Goodbye to All That: Writers on loving and leaving New York
• Never Can Say Goodbye: Writers on their unshakeable love for New York
Sari Bottonin klassikkoesseeantologiat kokoavat yksiin kansiin kahden sortin newyorkilaisia: Heitä, jotka rakastavat New Yorkia mutta ovat joutuneet syystä tai toisesta jättämään kaupungin, ja heitä, jotka sinnittelevät New Yorkissa viimeiseen asti.

The Lonely City
Olivia Laingin kirja kertoo yksinäisyyden kanssa kamppailleista ja toisaalta yksinäisyyttä rakastaneista taiteilijoista ja aktivisteista kuten Edward Hopper ja Andy Warhol.

Atomic Habits
James Clearin hypersuosittu bestseller osoittaa miten pienillä elämänmuutoksilla voi saada aikaan valtavia tuloksia. Clearilla on kirjassa yksinkertainen ohje: paranna elämääsi joka päivä ainakin yhdellä prosentilla. Tee kaksi lisäpunnerrusta, herää viisi minuuttia aikaisemmin tai lue yksi sivu lisää kirjaa. Sen verran muutosta jaksaa kriisinkin keskellä.

Kalle Mattilan kolumni on julkaistu SAM Magazine 2/2020-numerossa. 

Kalle Oskari Mattila on New Yorkissa asuva kirjoittaja. Hän on opettanut luovaa kirjoittamista Columbian yliopistossa ja kirjoittaa Yhdysvalloissa julkaisuihin kuten The New York Times, The Atlantic ja Paris Review.