Parhaat vinkit budjettimatkaajalle

Teksti ja kuva: Eero Sorila

Reissattuani yli miljoona kilometriä Greyhoundin linja-autoilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa, kiintymykseni tähän edulliseen ja hyvin laajan alueen kattavaan bussimatkailuun ei ole vieläkään laimentunut.

Valinnanvaraa reittien suhteen on runsaasti. Henkilökohtainen lempireittini on lähellä Yhdysvaltain rajaa sijaitsevasta Kanadan Vancouverista Washingtonin, Oregonin ja Kalifornian osavaltioiden kautta San Diegoon, lähelle Meksikon rajaa. Reitti seuraa Tyynen valtameren vaihtelevaa länsirannikkoa.

Tällä reitillä on vaihtelevia maisemia aina tasankojen maissiviljelyksistä Mount Rainierin ja Mount Shastan vuoristomaisemiin. Mitä etelämmäksi matka etenee sitä, enemmän näkyy viiniviljelyksiä ja palmupuita. Yli 2 200 kilometrin pituisella reitillä, johon kuluu vuorokausi, pääsee keskitalvellakin oikotietä kesäiseen Kalifornian lämpöön. Olen matkustanut tämän reitin Greyhoundilla monta kertaa ja se innoittaa aina uudestaan.

Edullisesti retkeilymajoissa
Bussilla matkustaminen on sitä helpompaa mitä vähemmän on matkatavaroita mukana. Albert Einstein on lausunut ajatuksen: ”Mitä vähemmän otat matkatavaraa, sitä pitemmalle pääset”.

Itse matkustan vain pienen selkärepun kanssa enkä laita sitä koskaan matkatavarasäiliöön. Pidän sen aina mukana, joko jalkojen välissä lattialla tai bussin ylähyllyllä. Reppuni tärkein sisältö on kamera, muistivihko, hammasharja ja hyvä kirja.

Lämpimässä ilmastossa riittää mielestäni yksi vaatekerta. Retkeilymajoissa yöpyminen on hyvä ratkaisu, jos haluaa olla viikkoja tai kuukausiakin kestävällä bussimatkalla ja mennä suihkuun ja pestä vaatteet vaikka joka neljäs päivä. Retkeilymajoissa voi peseytyä kunnolla, pestä vaatteet ja nukkua turvallisesti kerrossängyssä yhteismajoituksessa. Sen lisäksi niissä tapaa yleensä reppureissareita eri puolilta maapalloa, joilta saa hyviä budjettimatkailuvinkkejä.

Lue SAM Magazine 2/2019-lehdessä julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).

Eero Sorilan TASKURAHALLA MAAILMAN YMPÄRI-matkakirja on saatavana kirjakaupoista (326 sivua 72 valokuvaa). ISBN 978-951-568-640-4.