Palmurannoilta lumihangille

Mitkä seikat vaikuttivat muuttopäätöksentekoon, kun Robert Hartikainen sai mahdollisuuden nykyiseltä työnantajaltaan edetä urallaan, joka edellytti muuttoa 2 400 kilometrin päähän? Floridan West Palm Beachin vilinästä michiganilaisen pikkukaupungin metsämaisemiin. Tropiikin kosteudesta neljän vuodenajan ja lumihankien keskelle.

Teksti: Kirsi Rutonen, kuvat: Robert Hartikainen & Rocio Mesa 

Robert sanoo, että päätös oli lyhyen harkinnan jälkeen helppo. Mukaan Michiganiin lähti myös tyttöystävä Rocio Mesa.
– Näimme muuton hienona uramahdollisuutena, josta saisimme molemmat arvokasta työkokemusta tulevaisuutta ajatellen. Lisäksi Michiganin edullisemmat elinkustannukset mahdollistavat meille säästämisen, sanoo Robert Hartikainen.

Pariskunnan kolmen päivän muuttomatka Floridasta kulki Georgian, Tennesseen, Kentuckyn ja Indianan osavaltioiden kautta Michiganiin. Ajokilometrejä kertyi reilut 2 400 kilometriä.
– Kaikki meni suhteellisen vaivattomasti, koska tavaramme mahtuivat U-Haulin pieneen muuttorekkaan ja auto oli kätevästi lavalla. Yövymme kaksi yötä moottoritien läheisessä hotelleissa, ajoimme pitkiä päiviä ja pysähdyimme ainoastaan tankkaamaan ja syömään.
– Muuton kustannukset olivat noin 2 000 dollaria autoineen ja bensoineen, johon työnantajani osallistui myös, joten meille ei jäänyt paljoakaan maksettavaa, kertoo Hartikainen.

Kun he saapuivat Michiganiin, alkoi lumisade.
– Se oli ensimmäinen kerta elämässäni, kun näin lunta. Lumisateen jatkuessa oli aivan uskomatonta nähdä maiseman muuttuvan valkoiseksi, kertoo Kolumbiasta kotoisin oleva Rochi.

Robert Hartikainen ja Rochi Mesa ovat ehtineet asua Michiganissa kolme kuukautta. Mitä heille kuuluu nyt?

Lue SAM Magazine 2/2019-lehdessä julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).