Nyt tarvitaan juuret ja siivet

Teksti: ELINA LEHTINEN

Perheen ja ystävien kohtaamisesta nautittu kesä on takana. Edessä on paluu epävarmuuden syksyyn. Tämä koronaerikoisuus jatkuu. Kun siihen lisätään vielä globaaliturbulenssi, synkkenevät talousuutiset, USA:n poliittisesti tulenarka tilanne ja presidentinvaalit sekä lähestyvä marraskuu, kannattaa hengittää syvään ja elää päivä kerrallaan. Nyt jos koskaan on vaikea ennustaa tulevaa, mutta sieltä se tulee, päivä kerrallaan. Me kaikki vastuulliset kansalaiset, yritykset ja yhdistykset yritämme varautua syksyyn ja miettiä erilaisia selviytymiskeinoja.

Näin tehtiin SAM:n liittohallituksen ensimmäisessä alkusyksyn kokouksessa ja erityisesti sen yhteydessä pidetyssä strategiaistunnossa. Jo itse kokous on pala tulevaisuutta, niin sanottu ”hybridimalli”. Osa hallituksen jäsenistä osallistui siihen etänä Teamsin kautta ja osa oli toimistolla pitäen turvaväleistä huolen.

Me hallitukset jäsenet ideoimme ja pohdimme, kuinka SAM:n toiminta voi tulevaisuudessakin olla kiinnostavaa sekä samalla vastata maailman ja yhteiskuntien muutokseen. Listasimme asioita SAM:in toimintaympäristössä, joihin voimme sekä joihin emme voi vaikuttaa. Esiin nousivat myös SAM:n olemassa oleva strategia, jonka keskiössä ovat Yhdysvaltoihin opiskelemaan haluavat nuoret, yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja paikallisyhdistysten toiminta. Keskusteluissamme nousi esiin monenlaista pohdintaa. Mitä jos maailma on lukossa vielä vuoden? Jos matkustamaan ei pääse ensi vuonnakaan ja kaikki isommat fyysiset tilaisuudet on peruttu? Kuinka tämä tilanne sopii SAM:n nykystrategiaan? Mitä tapahtuu jäsenistölle ja yhdistyksille? Vaikeita kysymyksiä, mutta tärkeä nostaa esille ja keskustella. Jokaisessa kriisissä on kuitenkin muutoksen mahdollisuus, niin tässäkin.

Mutta se, mihin me nyt lyhyellä aikavälillä voimme vaikuttaa, on tarjota kaikille SAM:stä kiinnostuneille, Amerikan-ystäville, monimuotoista ja monikanavaista viestintää. Tässä ajassa digitaaliseen viestintään vahvasti panostaminen on vain ja ainoastaan fiksua. SAM:n verkkosivuun ja sosiaalisen median kanaviin tullaan panostamaan, myös webinaareja on syksylle tulossa useita. Hyvä viestintä ottaa huomioon kohderyhmän, jolle viestitään ja räätälöi viestinnän vastaanottajien mukaan. Kannustan jäsenyhdistyksiä olemaan yhteydessä jäsenistöön tavalla, joka sopii kullekin yhdistykselle. Viestintä voi tapahtua sähköpostin, Facebookin, jäsenkirjeen, etätapaamisen kautta tai ihan soittamalla. Tärkeää on, ettei jäseniä unohdeta, jätetä yksin, vaikka fyysisiä tapaamisia ei olisikaan. Tässä nyt ensihätään.

Mutta strategian miettiminen ei ole vain seuraavan kuuden kuukauden miettimistä, vaan seuraavan kolmen, viiden tai kymmenen vuoden ajatusleikkiä. Pitää uskaltaa heittää ilmaan ihan pöhköltäkin kuulostavia ideoita, vaikeita kysymyksiä ja ennen kaikkea ennakkoluulottomia uusia avauksia. Ratkaisu ei koskaan ole muutoksen vastustamisessa, vaikka se onkin meille luonnollinen tapa reagoida. Itse uskon, että tulevaisuudessa tarvitsemme niin siivet kuin juuret. Juuret, jotka muistuttavat mistä tulemme ja siivet, joiden avulla lennämme rohkeasti kohti tuntematonta.

Puheenjohtajan pääkirjoitus on julkaistu SAM Magazine 3/2020, joka ilmestyi 23.10.2020.