Mattila: Uudenlainen koronakaupunkikulttuuri

Teksti: Kalle Mattila

YHDYSVALLOISTA KANTAUTUU koronasta Suomeen yhä vakavampia uutisia: tautitilanne on edelleen räjähdysmäisen paha ja menossa huonompaan suuntaan. Uudet virusvariantit vaativat yhä tiukempia järjestelyitä. Rokotesuunnitelmat takkuavat.

New Yorkissa vakavan koronan kanssa on eletty jo vuoden päivät. Se on ajan myötä poikinut myös mielenkiintoisia ratkaisuja viruksen laannuttamiseen ja sen kanssa elämiseen. Niistä myös Suomi voisi ottaa mallia.

Useissa New Yorkin ruokakaupoissa käytävät ovat nykyään määrätty yksisuuntaisiksi: näin ihmiset eivät joudu ohittamaan toisiaan. West Villagessa lämpölamppujen alla värjöttelevää terassiväkeä viihdytetään katuja kiertävillä orkestereilla. Traditionaalisen amerikkalaiset drive-in -elokuvateatteritkin ovat saaneet uutta tuulta alleen esimerkiksi Brooklynissa.

Myös salitunnit ovat siirtyneet ulos: Hudson Yardsissa valtava korttelinkokoinen parkkipaikka on muotoutunut luksusulkoilmasaliksi. East Villagessa liikuntatunteja vedetään 15-kerroksisen talon entisessä ulkoilmakattoterassibaarissa. Tuulen ulvoessa raikkaassa talvi-ilmassa liikuntahetki tuntuu jopa yllättävän suomalaiselta. Nostelemme painoja maskit päällä ja kuulokkeet korvissa, samalla kun aurinko laskee Lower Manhattanin pilvenpiirtäjien taakse.

On kiinnostavaa nähdä, minkälainen kaupunki New Yorkista tulee pandemian jälkeen. Toimistotiloja ei välttämättä enää tarvita samassa määrin ja kaupunkikulttuuri kukoistaa jo nyt uusilla tavoilla. Voisiko Manhattania täplittävistä pilvenpiirtäjistä tulla yökerhoja, taitelijoiden ateljeita tai asunnottomille uusia koteja? Vuokrat ovat jo nyt romahtaneet merkittävästi ja monet Queensiin, Brooklyniin tai Bronxiin aikaisemmin paenneet newyorkilaiset palanneet taas Manhattanille.

New Yorkissa odotetaan nyt malttamattomana pandemian jälkeistä uutta Roaring 20s –aikakautta: ylenpalttisia juhlia ja elämänmakuista kaupunkia. Se voi hyvin tulla toteen, sillä jopa koronan ja talven keskellä newyorkilaiset löytävät tapoja juhlistaa kaupunkiaan.

Kalle Mattilan kolumni on julkaistu SAM Magazine 1/2021-numerossa helmikuussa 2021. 

Kalle Oskari Mattila on New Yorkissa asuva kirjoittaja.