Kokemus Yhdysvalloista kannustaa ja tuo sosiaalista pääomaa

Teksti: Saana Ihamäki, kuva: VILLE HUURI / HUURI CREATIVE

Opiskelu Yhdysvalloissa vahvisti Hanna-Maria Heleniuksen paloa korkeatasoisen gospelin tekemiseen. Lokakuussa hän tuo SAM:n iltajuhlassa lavalle Higher Ground Vocals -kuoron, joka on hiljattain hurmannut suomalaiset tv-katsojat ja merkittävän amerikkalaistuottajan.

Amerikassa tehtiin jotain, jota Euroopassa ja varsinkaan Suomessa ei tehty ollenkaan. Musiikillisen suvun tytär Hanna-Maria Helenius oivalsi asian 12-vuotiaana, kun hän kuunteli gospelmuusikko Andraé Crouchin levyjä. Enolta saadut levyt opettivat, että afroamerikkalainen kuoro kuulosti hyvin erilaiselta kuin suomalainen. Pienen tytön pohdinnoista syntyi unelma Amerikasta.
– Sieltä asti kyti se ajatus, että haluan mennä joskus katsomaan, miten nämä ihmiset soittavat ja laulavat, Hanna-Maria muistelee.

Hanna-Maria pääsi ensimmäistä kertaa unelmiensa jäljille, kun hän lähti 18-vuotiaana au pairiksi New Yorkiin. Hän asui Brooklynissa ja lauloi Manhattanilla monikansallisessa kirkossa, jossa palo afroamerikkalaista musiikkityyliä kohtaan voimistui.

Matkamuistoina Hanna toi kotiin rakkauden New Yorkia kohtaan ja tunteen siitä, että siellä on lupa unelmoida suuria. Suurkaupungin kannustava ilmapiiri tarjosi voimakkaan kontrastin sen ajan Suomeen, jossa tavallisesta poikkeavat unelmat sivuutettiin usein pöhköinä puheina.
– Jos New Yorkissa kertoi haluavansa tehdä jotain, niin sanottiin vain wow, go for it! Suomessa taas kysyttiin, että mikä sä luulet olevasi, Hanna-Maria toteaa nauraen.

Apurahan avulla kohti unelmia
Ovi Amerikkaan aukesi toisen kerran vuonna 1997, kun muusikoksi valmistunut Hanna-Maria sai kirjeen, joka sai hänet lähes kyyneliin. SAM:n apurahasäätiö oli myöntänyt hänelle apurahan jatko-opintoihin Belmont Universityyn Nashvillessä.
– Muistan vieläkin sen fiiliksen, miten tärkeä olo itselle tuli siitä, kun joku toinenkin piti tavoitteitani tärkeänä.

Tässä vaiheessa Hanna-Maria oli johtanut gospelkuoroa Helsingissä kolmen vuoden ajan, minkä myötä kiinnostus kuorolauluun ja soulmusiikkiin paloivat jo vahvana. Kokemus Nashvillessä merkitsi Hanna-Marialle ennen kaikkea vahvistusta valitsemalleen tielle ja täyttymystä unelmille, jotka olivat syntyneet lapsuudessa.
– Omat käsitykset vahvistuvat merkittävästi, kun sitä tekemistä kuulee omin korvin. Lähdin tämän kokemuksen pohjalta kehittämään rohkeasti omaa tyyliä ja keinoja, joilla saan suomalaiset muusikot ymmärtämään afromusiikin ytimen. Sillä tiellä olen edelleen.

Lue SAM Magazine 3/2019-lehdessä julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).