Kirsi Rutonen: 4 kesälomareissuni helmeä

Teksti: Kirsi Rutonen, kuva: © NPS/NEAL HERBERT

Kun toukokuun SAM-lehti ilmestyy, lasken jo päiviä lomareissumme alkuun. Se suuntautuu tänäkin kesänä Yhdysvaltoihin. Reittimme kulkee Alaskan kautta Arizonaan ja sieltä Utahiin, joka on yksi ehdottomasti suosikkiosavaltioistani. Miksi? Se selviää, kun luet eteenpäin.

En kaipaa kesälomallani kaupunkien tukahduttavaa asfalttikuumuutta, valkopöytäliinaisia ravintoloita, hotellien uima-altaita tai kauppakeskusten shoppailumahdollisuuksia. Haluan mieluummin syödä omatekoisia evässämpylöitä auringon nousua odotellessa esimerkiksi Monument Valleyssa tai huokailla luonnon kauneutta Grand Canyonilla. Mitä kohteita odotan etukäteen eniten?

1. Jäätikköristeily Valdezissa
Kesälomareissumme alkaa Alaskasta, jossa ehdimme kymmenessä päivässä kiertää suurimmat kaupungit ja hienoimmat luontokohteet kuten Denalin kansallispuiston.

Pinta-alaltaan suurimmassa osavaltiossa on Alaska Almanacin mukaan yli 100 000 jäätikköä, joista reilut 600 on nimetty. Hyppäämme Prince William Soundin rannalla sijaitsevasta Valdezin satamakaupungista pisimmälle mahdolliselle risteilylle, joka vie meidät 8,5 tunniksi Kenai Fjordsin huikeisiin vuono- ja jäätikkömaisemiin.

Odotan näkeväni sinisenä hohtavien kerrostalojen korkuisten jäätiköiden lisäksi vesilintuja, merisaukkoja ja -leijonia sekä hyvällä tuurilla jopa valaita. Haluaisin myös kuulla jäätikön poikimisen

Lue Kirsi Rutosen ”4 kesälomareissuni helmeä” kokonaisuudessaan täältä.