Jos et haluaa ajaa, hyppää junaan!

Teksti: Jaana Oravainen, kuva: iStock by Gettyimages

Mikä tekee junamatkailusta kokeilemisen arvoisen? Jaana Oravaisen mielestä sen helppous, sosiaalisuus ja hyvä palvelu. Lue kokeneen reissaajan vinkit onnistuneeseen junakokemukseen Yhdysvalloissa.

Suurimmat erot
Kaikki alkoi, kun keskustelimme puolisoni kanssa reilut kymmenen vuotta sitten siitä, että kyllä meidän pitäisi käydä Amerikassa. Puoliso vastusteli ensin aikansa, kunnes hän kokeneena Interrail-matkailijana totesi, että siellähän voisi varmaankin matkustaa myös junalla. Niinpä aloimme tutkia Amtrakin nettisivuja, ja siitä hetkestä alkaen se oli menoa!

Coach vai sleeper?
Kun astut Amtrakin junaan, sinua tervehtii ensimmäisenä sleeperin vaunupalvelija, joka esittelee itsensä ja kertoo, milloin ruokaillaan, missä sijaitsevat vessat ja suihkuhuone, ravintolavaunu ja näköalavaunu. Samalla hän kertoo, että hän tulee illalla laittamaan tarvittaessa vuoteet valmiiksi ja huolehtii aamulla hytin päiväkuntoon. Aiemmin vaunuissa oli koko matkan ajan tarjolla kahvia ja mehua, mutta nyt säästösyistä kahvia tarjotaan vain aamuisin.

Pitkän matkan junissa on kaksi matkustusluokkaa, coach ja sleeper. Coach on istumapaikkavaunu, jossa saa yöksi omalle paikalle tyynyn paremman unen takaamiseksi. Istuimet ovat leveät ja pehmeät, lattialla on luonnollisesti kokolattiamatto. Matkustajat voivat ostaa ruokaa ja juomia näköalalavaunun (lounge car) alakerrassa olevasta kahvilasta ja istuskella myös yläkerran loungessa.

Sleeperissä matkustavat ovat ensimmäisen luokan matkustajia, ja heillä matkalipun hintaan kuuluu hytin lisäksi kolme lämmintä ateriaa päivässä. Aamiaiselle ja lounaalle voi mennä ilman paikkavarausta, mutta päivälliselle tehdään aina varaus. Ravintolavaunun vastaava kiertää sleepereissä ja kysyy kaikilta matkustajilta vuorollaan, mihin aikaan kukakin haluaa tulla illalliselle.

Puolisoni mielestä yksi näiden junamatkojen mukavimmista asioista on ravintolavaunun ”community seating”. Pöydät ovat neljälle ja pariskunnat istuvat vierekkäin. Jokaisella ruokailukerralla vastapäätä istahtaa uusi tuttavuus/pariskunta, jonka kanssa keskustellaan enemmän tai vähemmän vilkkaasti. Yleensä keskustelu alkaa kysymyksellä ”Where are you from?” ja jatkuu erilaisten aiheiden merkeissä ruokailun ajan.

Roomette vai bedroom?
Junat ovat kaksikerroksisia, joten hyttejäkin on kahdessa kerroksessa. Alemmalla tasolla sijaitsevat suihkutilat ja kaksi vessaa, joten siellä oleviin hytteihin voi helposti majoittua myös sellainen henkilö, jolla on vaikeuksia kulkea portaissa. Ylemmällä tasolla on kahdenlaisia sleeper-matkustusluokan hyttejä.

Lue SAM Magazine 3/2019-lehdessä julkaistu kolumni kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).