Jokamiehen diplomatiaa

Teksti: Kristiina Helenius

Suomen ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteet täyttävät tänä vuonna sata vuotta. Diplomaatit ansaitsevat työstään suuren kiitoksen. Suhteet ovat toimivat ja monipuoliset.

Eri alojen toimijat voivat olla kansainvälisen lähentymisen takia entistä vaivattomammin toisiinsa yhteydessä ja harjoittaa jokamiehen diplomatiaa. Talous ja media ylittävät rajat. Kouluttautua voi melkein missä tahansa. Paikasta toiseen siirtyminen on nopeaa ja mutkatonta.

Myös Suomi-Amerikka -yhdistykset pääsevät nauttimaan kehityksestä. Sähköisten työkalujen ja verkostojen ansiosta ystävyysjärjestön rooli voi olla monipuolisempi ja kriittisempi kuin aikakaudella, jona se – halusipa se tai ei – oli pelkästään paikallinen toimija. Toimimisen mahdollisuudet ovat tänä päivänä liki rajattomat.

Alkanut vuosi on monella tavalla intensiivinen. Diplomatian ammattilaiset Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystössä ja Suomen Yhdysvaltain- suurlähetystössä sekä päättäjät Suomen eduskunnassa ovat ottaneet meidät avosylin vastaan juhlavuoden toteuttamiseen.

Myös Yhdysvalloissa maaperä ystävyystoiminnalle on otollinen. Seitsemän kymmenestä amerikkalaisesta kannattaa Yhdysvaltain aktiivista osallistumista maailman tapahtumiin.* Presidentti Trumpin ”Amerikka ensin” -politiikasta huolimatta – tai ehkä sen takia – määrä nousi vuodessa seitsemällä prosenttiyksiköllä. Kansainvälisten suhteiden suosio Yhdysvalloissa on ollut mittaushistorian aikana korkeammalla ainoastaan kerran: vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Juhlavuodesta ei ole tulossa vain menneiden muistelemista vaan ympäröivän maailman reaaliaikaista analysoimista. Sen tarve on sadassa vuodessa vain lisääntynyt.

Kristiina Helenius on SAM:n puheenjohtaja.
Pääkirjoitus on julkaistu SAM Magazine 1/19, klikkaa näköislehteen tästä.