Hyviä yhdistelmiä

Teksti: Kristiina Helenius, SAM:n puheenjohtaja

Suomi on maailman onnellisin maa. Yhdysvaltain taas ei tarvitse paljon itseään mainostaa: sillä on ylivoimaisesti arvokkain maabrändi.

Maiden väliset vertailut toimivat uutisvirran tilkkeenä, kansanhuvina ja sisäpolitiikan painostuskeinoina. Niistä voi olla hyötyä myös kansainvälisessä yhteistyössä.

Koska mittarit ovat kaikille samat, ja niillä on tieteelliset perusteet, tiedämme tarkasti, miten maat sijoittuvat toisiinsa nähden. Faktapohjalta on helpompi tuntea itsensä ja oppia muilta.

Suomi ja Yhdysvallat ovat ystävyksiä, joilla on samoja pyrkimyksiä ja luonteenpiirteitä, mutta varsin eri lähtökohdat.

Suomessa asuu minikokoinen ja eristynyt kansa, jolla on Euroopan pisin raja Venäjän kanssa. Yhdysvallat taas on kahteen valtamereen rajoittuva siirtolaismagneetti, jonka satamista pääsee maan jokaiseen kolkkaan. Suomen pitää olla tehokas pärjätäkseen. Yhdysvallat on syntynyt supervallaksi.

Tässä toukokuun SAM Magazinessa (linkki näköislehteen) tartumme elämän perusasioihin: perheeseen, työhön ja yhteiskuntaan. Niissä maiden väliset tyylierot ja poikkeavat ratkaisut näkyvät selvästi, koska itse asiat ovat niin universaaleja.

Hyviä yhdistelmiä on kehitettävä tietoisesti.

Sen vuoksi SAM lähettää joka vuosi suomalaisia nuoria kesätöihin ja opiskelemaan Yhdysvaltoihin ja järjestää amerikkalaisiin yliopistoihin vaadittavat tasokokeet Suomessa. Apurahasäätiötä uudistetaan, ja jokaiselle on pian tarjolla tapoja välittää kokemaansa eteenpäin.

Jäsenmaksut ja apurahat mahdollistavat kaiken tämän. The best of both worlds! Kiitos niistä
jokaisesta.