Hyvää Ystävänpäivää! Happy Valentine’s Day!

Läheisten huomioiminen ja muistaminen korostuu eri puolilla maailmaa 14. helmikuuta. Suomessa päivä on nimetty Ystävänpäiväksi ja se on löytynyt kalentereistamme vuodesta 1987 alkaen.

Yhdysvalloissa helmikuun 14. on ystävien ja perheenjäsenten lisäksi myös rakastavaisten päivä. Hempeät runot, vaaleanpunaiset sydämet ja ”Happy Valentine’s Day” –toivotukset kuuluvat niin kotona, kouluissa kuin työpaikoillakin. Päivän luonne on Amerikassa koti-Suomen Ystävänpäivää romanttisempi, jonka takia 14.2. on myös suosittu kihlajais- ja hääpäivä.

Tiesitkö, että amerikkalainen kuluttaa keskimäärin 140 dollaria (noin 125 euroa) Valentine’s Dayn lahjoihin vuosittain? National Retail Federationin mukaan päivän tuotot kaupan alalle olivat 19 miljardia dollaria vuonna 2018.

Ystävänpäivä juontaa juurensa jo 1300-luvulle, jolloin Englannissa ja Ranskassa alettiin viettää Valentinuksen-päivää. Päivän alkuperästä on erilaisia tarinoita, mutta yhden mukaan se on nimetty 200-luvulla eläneen piispa Valentinuksen mukaan.  Yhdysvalloissa sitä on vietetty vasta 1800-luvun alusta lähtien.