Hitaasti avarissa maisemissa: Autiomaan kauneus korostuu lännensatulassa

Teksti ja kuvat: Eeva Vänskä

Broken Saddle Riding Company sijaitsee lähellä Santa Fen kaupunkia, Cerrillos Hillsin luonnonpuistossa New Meksikossa. Vajaan kahden kilometrin korkeus, kumpuilevat kukkulat ja maailman avaruus saavat matkailijan häkeltymään luonnon ihmeiden äärellä.

Olen buukkautunut kolmen tunnin päiväretkelle Cerrillos Hills State Parkin kukkuloille. Kaulassa roikkuu kamera, ja satulalaukussa kulkee kaksi juomapulloa, jotka ovat pakollinen varuste kuuman auringon alla. Ratsastamaan pääsee kohtuullisin kustannuksin; lyhyelle retkelle alle satasella ja kalleinkin retki maksaa vain 115 dollaria, ja verot päälle.

Ei haittaa mitään, vaikka aiempaa kokemusta hevosista ei olisikaan: aloittelijakin pärjää Broken Saddlen varmajalkaisten hevosten kanssa. Ryhmät rakennetaan vierailijoiden taitotason mukaan.

Kysyn alussa, saako ratsaille nousussa käyttää jakkaran apua. Onneksi käytäntönä on tukeva puupenkki ratsaille kiipeämisessä. Selkään pääsy onkinm yllättävän helppoa. Ensin on vaikea saada tasapainoa Jack-nimisen hevosen selässä. Mutta kun osaa tukeutua jalustimiin, näkökenttä tasaantuu. Jalustimet ovat ratsastajan ”maa”, jonka avulla pysyy tasapainossa. Kantapäät pidetään alhaalla. Suitsia liu’utetaan oikeassa kädessä, vasen pitelee suitsien päitä. Hevosta ohjaillaan siis yhtä kättä apuna käyttäen.

Lue Eeva Vänskän juttu kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).