Denveristä koilliseen

Teksti ja kuvat: Kea Soza ja Kirsi Rutonen

Denver on yksi suosikkilentokohteistamme, jonka ympärille on helppo suunnitella useampikin automatka. Valitsipa ilmansuunnaksi melkein minkä tahansa, reitille saa takuuvarmasti kiinnostavia luonto- ja kulttuurikohteita.

Tällä kertaa suuntaamme Denveristä koilliseen kohti suuremmalle yleisölle tuntemattomia osavaltioita Pohjois- ja Etelä-Dakotaa sekä Nebraskaa. Paluumatkalla kieppaamme vielä New Mexicon kautta ennen paluuta Coloradoon.

Badlands National Park, Etelä-Dakota
Denveristä noin kuuden tunnin ajomatkan päässä oleva Badlandsin kansallispuisto on kauneimmillaan auringonnousun ja -laskun aikaan. Tällöin päivän ensimmäiset ja viimeiset valonsäteet värjäävät puiston monisävyiset pöytävuorimaisemat kultaisiksi.

Aamulla ajaessamme puiston läpi näimme päivisin varjoissa ja piilossa pysytteleviä villieläimiä, joten kannattaa herätä aikaisin nauttimaan puistosta, kun on vielä viileämpää. Kesäkuukausina lämpöasteet nousevat auringon noustua nopeasti lähelle kolmeakymmentä ja keskipäivän porotuksessa on tukala olla.

Cedar Pass Campground oli valintamme yöpymispaikaksi. Telttapaikkaan kuului pieni ruokailukatos ja auton sai Yhdysvalloissa tuttuun tapaan aivan teltan viereen. Badlandsin alue on avointa preeriaa ja siksi usein erittäin tuulinen, joten nuotioiden sytyttäminen on leirintäalueella yleensä kiellettyä.

Badlandsin kansallispuiston läheisyydessä on monta mielenkiintoista luonto- ja kulttuurikohdetta. Muutaman tunnin ajomatkan päässä voi tutustua muun muassa Wyomingin puolella sijaitsevaan ainutlaatuiseen Devils Toweriin, tanskalaisamerikkalaisen Gutzon Borglumin lähinnä 1930-luvulla dynamiitilla veistetyn kuuluisia presidenttejä kuvaavaan kallioveistokseen Mount Rushmoreen ja vielä keskeneräiseen Crazy Horse Monumentiin, joka valmistuessaan kamppailee alueen kallioveistosten herruudesta.

Minuteman Missile National Historic Site, Etelä-Dakota
Badlandsilta puolen tunnin ajomatkan päässä on historiasta kiinnostuneiden must see-kohde; kylmän sodan aikainen Minuteman Missile -ohjussiilo ja laukaisukeskus.

National Park Servicen hallinnoima kohde koostuu Delta nine–ohjussiilosta (launch facility/ missile silo) ja Delta one-laukaisukeskuksesta (launch control facility). Kylmän sodan historian alkeet kannattaa ottaa haltuun pysähtymällä ensimmäiseksi visitor centerissä.

Ohjussiiloon voi tutustua omatoimisesti kännykkään ladatun sovelluksen avustuksella, mutta laukaisukeskukseen pääsee ainoastaan etukäteen varatulla maksullisella opastetulla kierroksella.
Koska lähes 10 metrin syvyydessä olevan laukaisukeskuksen tilat ovat melko ahtaat, sinne mahtuu kerrallaan vain pienikokoinen ryhmä.

Theodore Roosevelt National Park, Pohjois-Dakota
Pohjois-Dakotan kaukainen kansallispuisto on lähellä Montanan osavaltion rajaa. Yellowstonen lisäksi tämä on toinen lähes takuuvarma paikka nähdä biisoneita, joita käyskentelee vapaina pitkin puiston laajoja autiomaita ja niittyjä.

Yhdysvaltojen 26. presidentin Theodore Rooseveltin mukaan nimetyn kansallispuiston maisemia kutsutaan myös termillä badlands (huonoa, viljelyyn kelpaamatonta maata), kuten eteläisemmän sisarosavaltion puistonkin maastoa.

Reilun sadan asukkaan Medoran pikkukaupungin ja 94-valtatien läheisyydessä on puiston suositumpi eteläinen sisäänkäynti. Majoituimme teltassa kansallispuiston Cottonwood-leirintäalueella, jossa yöpyminen oli verrattain edullista. Telttapaikkamme sijaitsi pienen joen varrella, jossa yölämpötilat laskivat lähelle pakkasasteita. Aamulla heräsimme varhain auringonnousun jälkeen ja lähdimme etsimään puiston taattuja biisoneita 60 kilometrin maisemareitin varrelta…

Lue SAM Magazine 2/2020 julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä (pdf).