Björn Savénin USA-stipendi Lassi Tervoselle

Björn Savén ja Lassi Tervonen

Jo 17. stipendiaatti jatko-opintoihin Amerikan huippuyliopistoon

Björn Savén -apurahan saa tänä vuonna Mikkelistä kotoisin oleva Lassi Tervonen. Apurahaa on jaettu vuodesta 2001, ja sen tarkoituksena on osaltaan mahdollistaa lahjakkaille, akateemisen tutkinnon suorittaneille suomalaisille jatko-opinnot amerikkalaisissa huippuyliopistossa. Apurahan suuruus on 35 000 euroa, ja sitä on koko apurahan olemassaolon ajan hallinnoinut Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton apurahasäätiö.

Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto (SAM) on yli 75-vuotisen historian aikana ollut merkittävä vaikuttaja Yhdysvaltain ja Suomen välisissä suhteissa. SAM jakoi ensimmäiset stipendit jo vuonna 1945, Wittenberg Collegeen lähteville opiskelijoille. Toiminnan tarkoitus on syventää Suomen ja Yhdysvallan välisiä suhteita, kulttuurien vaihtoa, edistää nuorten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan tai työharjoitteluun USA:han. Lisäksi SAM toimii jäsenyhdistystensä valtakunnallisena keskusjärjestönä. www.samsuomi.fi

Lassi Tervonen on kirjoittanut ylioppilaaksi Mikkelin yhteiskoulun lukiosta ja suorittanut maisterin tutkintonsa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, jossa hänen pääaineensa oli taloustiede. Tutkimukseen suuntautunut Tervonen on taloustieteen tohtorikoulutettava Aalto-yliopistossa ja viettää lukuvuoden 2019–2020 vierailevana tutkijana Boston Universityssä.

Björn Savén on IK Investment Partnersin perustaja. Vuotuisen apurahan hän perusti mahdollistamaan suomalaisten nuorten jatko-opintoja Yhdysvaltain parhaissa yliopistoissa. Savén piti tätä tärkeänä nimenomaan Suomelle, josta Ruotsiin ja Norjaan verrattuna lähtee suhteellisen vähän jatko-opiskelijoita Amerikkaan. Apurahaa rahoitti alun perin IK, sittemmin Björn Savén henkilökohtaisesti.

IK, aiemmalta nimeltään Industri Kapital, on kasvanut pohjoismaisilta juuriltaan eurooppalaiseksi pääomasijoitusyhtiöksi, jonka rahastot ovat keränneet jo yli yhdeksän miljardin sijoituspääomat. Nyt sillä on kehitettävänään 28 eurooppalaista yhtiötä, joilla on kasvunäkymiä ja kansainvälistymisen pyrkimystä. Suomessa sen merkittävimpiä kehityskohteita on ollut Konecranes, josta on tullut maailman ykkönen alallaan.

Kuva: US Embassy Helsinki