Björn Savénin USA-apuraha Sara Eskolalle

SAM apurahasäätiö hallinnoi ruotsalaisen Björn Savénin (vas.) apurahaa, joka myönnettiin tällä kertaa Sara Eskolalle. USA:n suurlähettiläs Robert Pence (oik.) onnitteli myös tuoretta apurahansaajaa. kuva: US Embassy Helsinki

Apuraha mahdollistaa jatko-opinnot Harvardissa lukuvuonna 2018-19

Björn Savén -apurahan saa tänä vuonna Karjaalta kotoisin oleva Sara Eskola. Apurahaa on jaettu vuodesta 2001, ja sen tarkoituksena on osaltaan mahdollistaa lahjakkaille, akateemisen tutkinnon suorittaneille suomalaisille jatko-opinnot amerikkalaisissa huippuyliopistossa. Apurahan suuruus on 35 000 euroa, ja sitä on koko apurahan olemassaolon ajan hallinnoinut Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto SAM.

Sara Eskola on kirjoittanut ylioppilaaksi Karis-Billnäs Gymnasiumista ja yliopistotutkintonsa Lontoon King´s Collegessa, jossa hänen aineensa olivat matematiikka, liike- ja kansantalous sekä etiikka. Investointialalle suuntautunut Eskola aloittaa jatko-opintonsa Harvard Business Schoolissa tänä syksynä.

Björn Savén on IK Investment Partnersin perustaja. Vuotuisen apurahan hän perusti mahdollistamaan suomalaisten nuorten jatko-opintoja Yhdysvaltain parhaissa yliopistoissa. Savén piti tätä tärkeänä nimenomaan Suomelle, josta Ruotsiin ja Norjaan verrattuna lähtee suhteellisen vähän jatko-opiskelijoita Amerikkaan. Apurahaa rahoitti alun perin IK, sittemmin Björn Savén henkilökohtaisesti.

IK, aiemmalta nimeltään Industri Kapital, on kasvanut pohjoismaisilta juuriltaan eurooppalaiseksi pääomasijoitusyhtiöksi, jonka rahastot ovat keränneet jo yli yhdeksän miljardin sijoituspääomat. Nyt sillä on kehitettävänään 28 eurooppalaista yhtiötä, joilla on kasvunäkymiä ja kansainvälistymisen pyrkimystä. Suomessa sen merkittävimpiä kehityskohteita on ollut Konecranes, josta on tullut maailman ykkönen alallaan.

Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto (SAM) on 75-vuotisen historian aikana ollut merkittävä vaikuttaja Yhdysvaltain ja Suomen välisissä suhteissa. SAM jakoi ensimmäiset stipendit jo vuonna 1945, Wittenberg Collegeen lähteville opiskelijoille. Toiminnan tarkoitus on syventää Suomen ja Yhdysvallan välisiä suhteita, kulttuurien vaihtoa, edistää nuorten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan tai työharjoitteluun USA:han.