Amerikkaa puhuttaa nyt 70-vuotiaan eläkeläisen esikoisromaani

Teksti ja kuva: Kalle Mattila

Viime vuonna Amerikassa myydyistä romaaneista 4 prosenttia tai joka kahdeskymmenesviides kirja oli New York Timesin mukaan Delia Owensin esikoisteos Where the Crawdads Sing. 370-sivuinen romaani on myynyt yhteensä yli 4,5 miljoonaa kappaletta.

Kukaan ei osannut ennustaa Owensin menestystä. 70-vuotias biologi vietti vuosikymmeniä tutkimassa villieläimiä ja luontoa Afrikassa. Lopulta hän palasi North Carolinaan kirjoittamaan romaania. Vuonna 2018 ilmestyneen Crawdads-teoksen esikoispainos oli 25 000 kappaletta.

Osa teoksen menestystä on sen rönsyilevä olemus: Where the Crawdads Sing on samaan aikaan luontokirja, murhamysteeri ja coming-of-age story. Kirjaa on vaikea typistää kuvaukseen; se on koettava. Siksi Yhdysvalloissakin romaani on kulkenut lukijalta toiselle, hiljalleen kasvattaen suosiota.

Näyttelijä Reese Witherspoon valitsi Owensin teoksen kirjakerhoonsa ja pian ”crawdads” –sanasta
tuli yksi Merriam-Webster –sanakirjan vuoden 2019 suosituimpia hakuja. (Crawdad tarkoittaa suomeksi rapua.) Huomattavaa kirjassa on se, miten lähelle se tuo North Carolinan rannikon luonnon ja kulttuurin.
Kirjan kerronta on sakeana paikallista murretta: “What d’ya mean, where the crawdads sing? Ma used to say that.”

1950-70-luvuille sijoittuva teos avaa lukijalle upeasti kaakkois-Yhdysvaltoja, aluetta, joka on meille suomalaisille matkailijoillekin vielä suhteellisen kartoittamatonta.

Kalle Oskari Mattila on New Yorkissa asuva kirjoittaja. Hän on opettanut luovaa kirjoittamista Columbian yliopistossa ja kirjoittaa Yhdysvalloissa julkaisuihin kuten The New York Times, The Atlantic ja Paris Review.