Kuukauden yhdistys

Esittelemme täällä paikallisyhdistystemme onnistumisia.

MARRASKUU: Helsinki

SAM Helsinki pokkasi elokuun 2017 Kokkolan Amerikan Päivillä tunnustuksen monipuolisesta ja jäseniä aktivoivista tapahtumista.

Helsingissä tapahtumajärjestäminen on samalla helppoa ja vaikeaa, kun vaihtoehtoja on paljon. Millä taktiikalla SAM Helsingin jäsentapahtumat valikoituvat?
– Tapahtumiemme punainen lanka on luonnollisesti se, että ne liittyvät tavalla tai toisella USA:han. Meillä on sekä vakituiseksi muodostuneita sekä vaihtuvia tapahtumia reilut 20 vuosittain. 4th of July ja Thanksgiving-juhlat ovat olleet viime vuosina hyvin suosittuja. Lisäksi tykkäämme seurata ajankohtaisia ja mielenkiintoisia USA-aiheita ja liittää niitä tapahtumiimme monipuolisesti. Esimerkiksi nyt keväällä järjestämme informatiivisen pre-Oscars elokuvatapahtuman, juuri ennen varsinaista amerikkalaista
Oscar-gaalaa, kertoo SAM Helsingin toimistopäällikkö Kirsi Anttonen.
– Suosittuja ovat yhtä lailla matkailuillat, teemabrunssit, yritysvierailut ja kulttuuritarjontakin. Myös yhteistyö muiden USA-harrastusorganisaatioiden sekä tapahtumien järjestäjien kanssa on antoisaa ja hedelmällistä.

Minkälaiset tapahtumat keräävät eniten osallistujia?
– Pääsääntöisesti kaikkiin tapahtumiimme on riittänyt mukavasti väkeä. Tapahtumiemme ideoijat ja toteuttajat ovat osaavia eri tavoin ja innostuneita luomaan mielenkiintoisia tilaisuuksia. Uskon vahvasti, että tämä innostus välittyy jäsenistöön asti ja houkuttelee osaltaan mukaan tapahtumiin.

Vinkkisi jäsenelle, joka miettii, miksi jäsentapahtumiin kannattaisi tulla.
– Ensiksikin, jos mietit uskaltaako tapahtumiimme lähteä yksin, vastaus on ehdottomasti KYLLÄ. Meillä riittää mielenkiintoista juttuseuraa ja porukkaan pääsee aina mukaan, kannustaa Kirsi Anttonen ensikertalaisia mukaan toimintaan.
– Yhdistyksemme SAM Helsinki tarjoaa elämyksiä, iloisia kohtaamisia ja verkostoitumista amerikkalaisen elämänmuodon ja kulttuurin äärellä. Osallistumalla tapahtumiin saa jäsenmaksulleen maksimaalista
vastinetta.

LOKAKUU: Oulu

SAM Oulun Jukka Ahola palkittiin Kokkolan Amerikan Päivillä Member Outreach-diplomilla kiitoksena hänen panoksestaan Oulussa asuvien amerikkalaisten aktivoinnista mukaan paikalliseen Suomi-Amerikka -toimintaan.

– Kun korviini kuuluu amerikkalainen natiiviaksentti, ensimmäisenä herää uteliaisuus onko kyseessä kanadalainen, amerikkalainen vai joku kaksikielinen luonnonlahjakkuus. Näitä tilanteita on tullut vastaan kauppojen jonoissa, kansainvälisen koulun juhlissa sekä juna- ja lentoasemilla. Keskustelu on lähtenyt käyntiin kysymällä mistä he ovat kotoisin. Sen lisäksi maahanmuuttajaystävät, jotka käyvät kaupungin järjestämissä kielikursseilla, vihjaavat monesti muista satunnaisista amerikkalaisista, kertoo Jukka Ahola, kun kysyn miten hän kontaktoi amerikkalaisia Oulussa.

– Sosiaalinen media on myös aivan loistava lähde. Sieltä olen bongannut muutamia Ouluun muuttaneita amerikkalaisia sellaisista ryhmistä, kuten Americans in Finland ja Foreigners in Oulu, vinkkaa Ahola.

Huomioitko jotenkin erityisesti amerikkalaisia vielä tapahtumissa?
– Tapahtumakutsuissa korostan sitä, että paikalla on myös muita amerikkalaisia, jotta he olisivat uteliaita tapaamaan maamiehiään. Tapahtumakuvaukset kannattaa kirjoittaa suomeksi ja englanniksi ja kutsut lähettää ihan henkilökohtaisesti sosiaalisen median kautta suoraan niille kontakteille, jotka on jo tiedossa.  Tapahtumassa kannattaa esitellä ihmisiä toisille, jotta he eivät tuntisi itseänsä ulkopuolisiksi. Tämä koskee niin suomalaisia kuin amerikkalaisiakin vieraita.

– Amerikkalaiset ovat olleet ilmeisen kiinnostuneita siitä, että juhliin saa tuoda omia ruokia, ja se on värittänyt meidän ruokapöytää uudella tavalla perinteisten suomalaisten makutottumusten lisäksi.

– Jos kaupungissa on ammattikorkeakoulu, yliopisto, kansainvälinen koulu tai maahanmuuttajille tarkoitettu kielenopiskelupaikka, näitä tahoja kannattaa lähestyä kansainvälisen koordinaattorin kautta. Ja kun kuulet katukeskustelusta jonkun, joka vaikuttaa puhuvan englantia amerikkalaisittain, siinä ei ole mitään hävettävää kysyä mistä he ovat kotoisin, vinkkaa Jukka Ahola.

SYYSKUU: SAM Tampere

SAM Tampereen Jonna Nurminen palkittiin Kokkolan Amerikan Päivillä (12.8.2017) Social media 2017 -diplomilla hyvän sisällön tuottamisesta yhdistyksen Facebook-sivulle.
– Pyrimme SAM Tampereella jakamaan monipuolisesti tietoa seuraajille Amerikasta ja suomalaisista jutuista Yhdysvalloista. Ennen kaikkea olemme kuitenkin yksi yhdistyksen tiedon välittäjä siellä eli jaamme uutisia yhdistyksen toiminnasta, sanoo Jonna Nurminen.

Jonna miettii, että sosiaalinen media on tällä hetkellä ainoa kanava, jossa voi varmasti tavoittaa myös nuoret ja nuoret aikuiset.
– Yhdistysviestintä voi olla parhaimmillaan hauskaa ja piristävää! Kun viesti on iloinen, tulevat seuraajatkin iloisiksi. Mielikuva yhdistyksestä saattaa olla kiinni jopa yhdestä postauksesta.