Kajaani

Suomi Amerikka Yhdistysten Liitto - Kajaani

 

SAM Kajaanin Seutu

Kajaanin Seudun Suomi-Amerikka Yhdistys ry on vuonna 1974 perustettu yhdistys, jossa jäseniä vuonna 2017 on runsas 30 ja hallituksessa toimii kahdeksan jäsentä. Yhdistyksen ja hallituksen puheenjohtajana toimii Hannu Makkonen. SAM Kajaanin Seutu toimii vapaaehtoistoisvoimin ja pyrkii järjestämään jäsenistölleen monipuolista Amerikka-henkistä puuhaa useamman kerran vuodessa. Keskeisintä on ollut ystävyyskaupunkitoiminta, sillä vuodesta 1976 lähtien Kajaanin kaupungilla on ollut ystävyyskaupunkina Amerikan suomalaisseudulla, ylä-Michiganissa sijaitseva Marquette’n kaupunki. Lisäksi Kajaanin Rotaryklubilla on ystävyysklubi samassa kaupungissa. Vuorovuosin ryhmä marquettelaisia on pistäytynyt Kajaanissa, kuten tänäkin vuonna 2017 eli miltei 100’n henkilön voimin ja vastavierailu on suunniteltu vuodelle 2019. Koko jäsenistölle avoimia kokouksia järjestämme keväisin ja syksyisin, tervetuloa mukaan vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan!

Sähköposti:

Siirry tapahtumakalenteriin

Hallituksen jäsenet 2017

Vastaava Toiminimi
Hannu Makkonen Puheenjohtaja
Terho Lämsä Varapuheenjohtaja
Reijo Haukia Sihteeri
Eila Hallamaa Varainhoitaja
Harri Hallamaa
Maija-Leena Möttönen
Hannu Möttönen
Juha Tervonen

Kauden suurtapahtuma

Finland Centennial Tour from Marquette, MI

Kajaanilaiset saivat nauttia 26.7. Kaukametsän kulttuurikeskuksen juhlasalissa mahtavasta konsertista, jonka esittivät emerikkalaiset muusikot.
Kajaanin amerikkalainen ystävyyskaupunki Marquette, MI juhlisti 20 vuotista ystävyystoimintaamme ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotistaivalta lähettämällä yhteensä 96 henkilöä käsittävän vaskisoitinorkesterin (Marquette City Band; www.marquettecityband.com www.facebook.com/mqtcityband) johtajanaan Dr. Stephen Grugin ja yliopistokuoron (Marquette Choral Society; www.nmu.edu/choralsociety www.facebook.com/marquettechoralsociety) johtajanaan ja kapellimestarinaan Dr. Erin Colwitz Suomeen ja eritoten Kajaaniin.

Suomi Amerikka Yhdistysten Liitto - Kajaani1
Suomi Amerikka Yhdistysten Liitto - Kajaani2
Suomi Amerikka Yhdistysten Liitto - Kajaani3

Kuvat (Reijo Haukia): Ylhäällä kuoro kapellimestarinaan Dr. Erin Colwitz; keskellä orkesteri kapellimestarinaan Dr. Stephen Krugin ja alinna: Ryhmät yhdessä.

Ohjelmisto käsitti suomalaista ja amerikkalaista musiikkia Sibeliukselta, Copelandilta, Sousa’lta, Rogers’ilta yms. viimeisten 100 vuoden ajalta, osin kuoron, osin pelkän orkesterin voimin. Todella vaikuttava oli Finlandia, mitä täydensi salin loistava akustiikka. Monen mielestä se oli vaikuttavin Finlandia, jonka oli koskaan kuullut. Vieraidemme erikoispyynnöstä esiintyi myös yhdistyksemme edellinen puheenjohtaja, komeaääninen Juha Tervonen laulaen Eino Leinon Nocturne’n.
Käsiäänestyksen perusteella amerikkalaisista noin 40%’lla oli suomalaisia sukujuuria ja nimenkin perusteella usealla (mm. pianisti N. Lynne Koski Lanczy’llä).

Kuva (Reijo Haukia): Tervetuliaisjuhlassa Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva lahjoitti John ja Pauline Kiltiselle muistolahjan. Vasemmalla Dr. Stephen Krugin.

Kajaanin lisäksi kuoro piti erillisiä konsertteja Turussa, Tempereella, Oulussa ja Temppeliaukion kirkossa.

Orkesteri puolestaan soitti erikseen Temppeliaukion kirkossa, Lieksan vaskiviikoilla, Kuopiossa ja Turussa. Ainoa yhteinen konsertti oli kuitenkin Kajaanin Kulttuurikeskuksen Kaukametsän salissa.

Amerikkalaiset maksoivat matkansa, majoituksensa, ilmoittelun ja käsiohjelmat omista keräyksistään. Tapahtuma liittyi yhdistyksemme toimesta myös Suomi 100 brändiin ja siitä muistoksi kaikki saivat mukaansa Suomi-kulhon, Kainuun vuodenajat muistitikun, pienois-Kalevalan ja muuta kirjallisuutta.

Kaukametsän lämpiössä odotti murkina ja ”Pietari Brahe” ”vaimonsa kanssa tervehti amerikkalaisia vieraita.

Lämpiössä Kajaanin kansanpelimannit ja Kajana-kanteleet viihdyttivät musiikillaan.

Kajaanilaiset vastaanottivat vieraat hotellin aulassa Kajaanin harmonikkakerhon voimin ja tervetuliaisjuhla tarjoiluineen pidettiin Kaukametsän permantolämpiössä. Siellä musiikista vastasi Kainuun kansanpelimannit ja Kajana-kanteleet.

Konserttipäivänä vieraat tekivät kiertoajelun Kajaanissa omilla busseillaan käyden tervakanavalla, Renforsin rannassa (ent. Kajaani Oy), Paltaniemen kuvakirkossa, ortodoksikirkossa ja ajoneuvoelektroniikkatehdas Sunit Oy’ssä.

Kaikki tämä oli mahdollista ulkopuolisen sponsoroinnin (Kajaanin kaupunki, Sunit Oy, Kainuun Liitto ja Leipomo Heikkinen) ja monitoiminaisemme, Eila Hallamaan uutteran puolitoistavuotisen työn ansiosta.

SAM Kajaanin seutu suunnittelee vastavuoroista vierailua Marquetteen kesällä 2019 10-20 henkilön kokoonpanolla.

Vastaisia tapahtumia

2017

lokakuu – syyskokous:

 1. hyväksytään toimintasuunnitelma ja vahvistetaan talousarvio seuraavaksi kalenterivuodeksi
 2. päätetään jäsenmaksujen suuruudesta seuraavalle kalenterivuodelle
 3. valitaan joka toinen vuosi hallituksen puheenjohtaja ja vuosittain muut jäsenet erovuoroisten tilalle
 4. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja tarkastamaan yhdistyksen seuraavan kalenterivuoden toimintaa
 5. päätetään luottamushenkilöiden palkkioista ja matkakulujen korvaamisesta
 6. käsitellään muut hallituksen valmistelemat tai jäsenten hallitukselle syyskuun 15 päivään mennessä kirjallisesti esittämät asiat

joulukuun 18: thanksgiving henkinen pikkujoulu Marttalassa sisältäen syyskokousasiat

2018

maaliskuu – kevätkokous:

 1. 1. esitetään hallituksen kertomus ja tilinpäätös edelliseltä tilivuodelta sekä tilintarkastajien lausunto
 2. päätetään jäsenmaksujen suuruudesta seuraavalle kalenterivuodelle
 3. 2. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille
 4. 3. valitaan edustajat Liiton kokouksiin Liiton sääntöjen mukaisesti sekä
 5. 4. käsitellään muut hallituksen valmistelemat tai jäsenten hallitukselle tammikuun 15 päivään mennessä kirjallisesti esittämät asiat

maliskuun 16: Pyhän Urhon (St. Urho’s Day) juhlinta

2019

Vierailu Kajaanin ystävyyskaupunki Marquetteen Michiganissa.