FAQ Dells

© Wisconsin Dells Visitor & Convention Bureau

 1. Missä Dellsissä asutaan ja miten asunnolta pääsee töihin? 
  Tommy Bartlettilla työskentelevät ja myös osa Noah’s Arkin työntekijöistä asuu 2-5 hlön trailereissa, joissa on 1-2 hlön makuuhuoneita, keittiö, kylpyhuone ja olohuone. ”Traikkuparkki” on Tommy Barlett Shown ja Exploratoryn välittömässä läheisyydessä, joten työmatkaan menee kävellen max. 2 min. Noah’s Arkille matkaa on noin 1 km.

  Noah’s Arkilla työskentelevät asuvat Harbor Pointissa, vanhassa talossa järven rannalla. Siellä on soluasuntoja, joissa on 1-2 hlön makuuhuoneita, keittiö, kylpyhuone ja oleskelutila. Matkaa töihin on noin 2-3 km.

  Tommy Bartlettin omistaja Tom Diehl antaa suomalaisille voucherin polkupyörää varten (riippumatta työnantajastasi). Halutessasi voit ostaa pyörän edullisesti vaikka Walmartista.

 1. Minkälaiset varusteet asunnoissa on?
  Asunnot ovat ihan siistejä ja ajavat hyvin asiansa, mutta ovat aika vanhoja eikä luksusta kannata odottaa. Asunnoissa on petivaatteet, lakanat ja astiat, mutta omat pyyhkeet täytyy olla. Sekä Harbor Pointissa että traikkuparkissa on pesutupa ja osassa traikkuja myös oma pesukone.
 2. Minkälaiset työasut ovat ja täytyykö minun itse hankkia jotain?
  Tommy Bartlettilla on käytössä oranssi työpaita, joita saa työnantajalta neljä lyhythihaista ja yhden pitkähihaisen sekä kylmien säiden varalle voi halutessaan ostaa hupparin 25 dollarilla. Alaosana ovat omat siistit housut, shortsit tai hame (ei farkkuja eikä minihametta) sekä kokonaisuuteen sopivat tukevat kengät (ei kuitenkaan sandaaleja). Alaosan täytyy olla musta, valkoinen, beige, tummansininen ja harmaa.

  Noah’s Arkilla lifeguardit saavat töistä punaiset uima-asut ja kylmiä päiviä varten he voivat hankkia tuulipuvut. Muissa tehtävissä Noah’s Arkilla saa kaksi työpaitaa ja kahdet shortsit, mutta tukevat kengät täytyy olla omasta takaa eikä sandaaleja saa olla. Kylmien päivien varalta Retail- ja Food Service-työntekijät voivat ostaa collegepaidan noin 10 dollarilla.

 1. Toimiiko asunnoissa netti?
  Harborissa ja kaikissa traikuissa on langaton netti, josta myös maksetaan noin $8 / 2 viikkoa (tähän sisältyy myös kaapelitv-maksu). Traikkuparkissa netti toimii vaihtelevasti, mutta yleensä skypetys ja muu yhteydenpito kotiväkeen onnistuu hyvin.
 2. Miten palkanmaksu hoidetaan?
  Palkka maksetaan kahden viikon välein perjantaisin.

  Tommy Bartlettilla työskentelevät avaavat tilin paikalliseen pankkiin, josta rahaa voi sitten käydä hakemassa tarpeen mukaan.

  Noah’s Arkilla työskenteleville palkka maksetaan kesän alussa jaettaville MasterCard-korteille, joilla voi sitten maksaa joka paikassa tai nostaa rahaa automaateilta. Kesän lopussa pankille ilmoitetaan lähtöpäivä sekä kohdemaa, jotta korttia voi käyttää myös omassa kotimaassaan.

 3. Voinko avata paikallisen puhelinliittymän vai kannattaako minun käyttää suomalaista liittymääni?
  Suurin osa suomalaisista pärjää koko kesän hyvin pelkällä wifillä.Suomalaisella liittymällä ei kannata paljon soitella, se tulee hirmuisen kalliiksi! USA:sta pystyy ostamaan trackfoneja, joka on  puhelin prepaid-liittymällä. Liittymään pystyy ostamaan lisää puheaikaa tarpeen mukaan tai sitten voi ostaa  prepaid-liittymän, jonka voi laittaa suomalaiseen puhelimeen ja maksaa aina kuukauden kerrallaan maksun, joka sisältää tietyn määrän minuutteja ja tekstiviestejä.
 4. Missä voin käydä ruoka- tai vaateostoksilla?
  Noin 2-3km päässä asuinpaikoista on suuri Walmart, jossa voi hoitaa kaikki päivittäistavaraostokset. Sinne pääsee helposti pyörällä ja Tommy Bartlettilla työskentelevät saavat myös lainata firman autoa, kunhan tankkaavat sen käytön jälkeen. Suunnilleen saman matkan päässä vähän toisessa suunnassa on Tanger Outlet -tehtaanmyymäläalue, jossa on melko hyvä valikoima vaateliikkeitä.
 5. Minkälaisia työpäivät ovat pituudeltaan, maksetaanko esim. pyhätunneilta tai ylitöistä jotain lisiä? Entä montako vapaapäivää minulla on?
  Tommy Bartlettilla kaikki työskentelevät 6 päivää viikossa ja yleensä aina sama viikonpäivä on vapaana. Viikoittainen kokonaistuntimäärä on noin 40-50 tuntia tehtävistä riippuen.

  Noah’s Arkilla on alku- ja loppusesonkina vähemmän töitä, mutta keskikesällä päivät ovat pitkiä, jopa 12 tuntia. Noah’s Arkilla tehdään töitä joko 5 tai 6 päivää viikossa, noin 35-60 viikkotuntia tehtävistä riippuen.

  Sesonkityöntekijöille ei makseta lisiä vaan jokaisesta tehdystä työtunnista maksetaan kiinteä tuntipalkka.

 1. Mitä voin tehdä vapaa-aikanani?
  Työnantajalta saa ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan Entertainment Cardin, jolla pääsee ilmaiseksi paikallisiin nähtävyyksiin ja saa alennusta ravintoloissa ja kaupoissa. Tätä kannattaa ilman muuta hyödyntää ja tutustua Dellsin tarjontaan. Työnantajat myös järjestävät työntekijöilleen erilaisia juhlia, joissa on varmasti hauskaa.

  Joukkoliikenne on Dellsissä melko olematonta (sieltä pääsee bussilla Madisoniin ja junalla Chicagoon), mutta jos saa lainattua auton (Tommy Bartlettilaiset etukäteen kysymällä firman auton) tai tutustuu paikallisiin autollisiin henkilöihin, joiden kanssa lähteä matkaan, kannattaa käydä katsastamassa lähiseudun kaupunkeja.

  Esimerkiksi Madison, Milwaukee ja Green Bay ovat tutustumisen arvoisia paikkoja ja jos on mahdollista, kannattaa käydä katsomassa paikallista urheilua, esim. baseballia (Milwaukee Brewers) tai amerikkalaista jalkapalloa (Greenbay Packers, Badgers). Se on suomalaiselle varmasti elämys.

  Myös kansallispuistoissa kannattaa käydä, esimerkiksi Devil´s Lake State Park Baraboossa noin 15km päässä Dellsistä on erittäin kaunis paikka. Tekemisestä ei varmasti ole puutetta, pikemminkin aika saattaa loppua kesken!

 2. En tunne ketään ennen lähtöä, joudunko viettämään  kesän yksin?
  Et varmasti! Tutustut väistämättä uusiin suomalaisiin ja amerikkalaisiin ystäviin nopeasti ja vietät varmasti (ainakin toivottavasti!) tähänastisen elämäsi parhaan kesän! Ei kannata ladata kesälle liikaa ennakko-odotuksia, vaan katsoa mitä tulee vastaan, niin pystyt parhaiten nauttimaan kesästä.

  FAQ-kysymykset ja vastaukset on koonnut Reeta Luomanpää, jolla on Dells-kokemus kolmelta kesältä.