Noah’s Ark Waterpark

© Wisconsin Dells Visitor & Convention Bureau

Noah’s Ark on yksi Yhdysvaltojen suurimmista vesipuistoja ja sijaitsee Wisconsin Dell Parkwayn varrella. Noah’s Ark on auki päivittäin toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Vesipuistossa on 12 ravintolaa, 4 vaate- ja lahjatavarakauppaa.

Suurin osa suomalaisista työskentelee Noahilla hengenpelastajina. Kaikki hengenpelastajiksi aikovat joutuvat läpäisemään ensin joko helpon tai vaativamman uimatestin, jonka perusteella heidät jaetaan deep ja shallow guardeihin. Lisäksi kaikkien täytyy käydä läpi 2-3 päivää kestävä Ellis-kurssi, jonka aikana opetetaan hengenpelastus- ja ensiaputaitoja. Aikaisempaa työkokemusta ei vaadita. Hengenpelastajat joutuvat tekemään hengenpelastusharjoituksia 4 kertaa viikossa voidakseen jatkaa työntekoa. Nämä harjoitukset suoritetaan joko ennen työpäivän alkua tai työpäivän päätyttyä.

Muita työtehtäviä on lahjatavarakaupoissa ja snack baareissa.

Lisätietoja Noah’s Ark Waterparkista: www.noahsarkwaterpark.com

Lifeguard
Hengenpelastajan tärkein tehtävä on vesipuiston asiakkaiden turvallisuudesta sekä hyvinvoinnista huolehtiminen niin aaltoaltaissa, vesiliukumäissä kuin kuivalla maallakin. Hengenpelastajat koulutetaan antamaan ensiapua ja toimimaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Työtä tehdään usein yhdessä toisten hengenpelastajien kanssa ja työpäivät kuluvat nopeasti työpisteiden vaihtuessa noin puolen tunnin välein. Työ ulkoilmavesipuistossa on fyysisesti haastavaa, joten riittävästä nesteytyksestä on pidettävä huolta erityisesti hellepäivinä.

Hengenpelastajalla on paljon vastuuta ja työ saattaa aluksi tuntua henkisesti kuormittavalta, mutta työsuhteen alussa saatavan intensiivisen koulutuksen aikana työhön tarvittavia tietoja ja taitoja harjoitellaan lähes kyllästymiseen saakka ja jokainen loppukokeiden läpäissyt hengenpelastaja omaa riittävän tietotaidon työn vastuulliseen suorittamiseen. Lisävarmuutta tuovat neljä kertaa viikossa suoritettavat taitoharjoitukset, jotka ylläpitävät työkykyä ja toimintavalmiutta.

Ennen koulutusta jokainen tuleva hengenpelastaja tekee uimatestin, joka määrittää tuleeko henkilö toimimaan deep water guardin vai shallow water guardin tehtävissä.  Lifeguardin työ vaatii tarkkaavaisuutta, työskentelipä sitten shallowina tai deepinä. Katse pidetään altaassa, oli se täysi tai tyhjä. Työ saattaa ulospäin näyttää helpolta, mutta se on myös vastuullinen. Onneksi kuitenkin harvoin joutuu toimimaan aivan yksin tilanteissa, vaan muita guardeja on aina lähellä ja avun saa kutsuttua paikalle nopeasti.

Shallow guardit ovat valtuutettuja työskentelemään altaissa joiden syvyys on alle 5 jalkaa (1,52 metriä) ja työpisteet ovat joko vesiliukumäkien ylä- tai alapäässä tai hitaasti virtaavan ”joen” varrella. Shallow guardit liikkuvat työpäivän aikana enemmän työpisteiden välisten pidempien etäisyyksien vuoksi ja työ sisältää enemmän asiakaspalvelua, mutta on myös fyysisesti raskaampaa kuin deep guardien työ.

Deep guardit työskentelevät suurimmaksi osaksi joko vesipuiston aaltoaltaissa tai monitoimialtaassa, joiden maksimisyvyys on 11 jalkaa (3,35 metriä), mutta tekevät myös satunnaisesti töitä ns. ”shallow spoteissa” eli liukumäissä ja joella. Deep guardin työ vaatii enemmän tarkkaavaisuutta ja pelastustilanteita tulee syvissä vesissä luonnollisesti enemmän.

Hengenpelastajana työntekijä saa nauttia kesäilmoista; niin sateesta kuin paisteesta, sekä tarvittaessa pääsee myös viilentymään veteen. Kansainvälinen työyhteisö hengenpelastajien kesken on tiivis ja työnteko on miellyttävää ympäröivien ihmisten vuoksi.

Food and Beverage
Food & Beverage työtehtävään kuuluu vesipuiston juoma- ja ruokapuolen huolehtiminen. Vesipuistosta löytyy muutama kahvila, karkkikauppa, pari jäätelökioskia sekä useita ruoka- ja juomakojuja, joissa työskennellään esimerkiksi keittiössä sekä kassalla.

Yleensä suomalaiset ovat kassalla. Tehtäviin on hyvin lyhyt perehdytys alussa, jonka jälkeen itse työ opettaa. Työ on  yksinkertaista kassatyötä ja asiakaspalvelua. Työvuoro alkaa vähän ennen kuin puisto aukeaa ja loppuu joko silloin, kun puisto menee kiinni tai tuntia aiemmin. Joskus (esimerkiksi sadepäivinä) työvuorot saattavat olla myös lyhyempiä. Lisäksi Food & Beveragen työntekijät ovat töissä muutamassa vesipuiston baarissa, jossa juomat kaadetaan lasiin ja tarjoillaan asiakkaille. Ei tarvitse kuitenkaan olla baarimikko pärjätäkseen baarissa.

Ruokapuolella voi myös tehdä ns. cabana girl -hommia, joissa palvellaan cabanan ostaneita ihmisiä (usein perheitä) tuomalla heille vettä ja tarjoilemalla ruokaa. Cabana girl:nä (näihin ei ainakaan viime vuonna miehet päässeet) saa jutella paljon asiakkaiden kanssa, joten small talk ja hymyily ovat erittäin tärkeässä asemassa.

Miehet saattavat työskennellä myös ruokavarastolla, mikä käytännössä tarkoittaa lähinnä ruokalaatikoiden sekä juomien kuljetusta varastosta baareihin, kahviloihin, kauppoihin ja kojuihin.

Osa foodsin työpaikoista on sisällä, osa ulkona. Lämpiminä päivinä ulkona on kiva olla, mutta kylminä sadepäivinä sisätyö on kivempaa. Usein foodsissa saa kokeilla useampaa työtehtävää alussa, jonka jälkeen voi ilmaista, jos haluaa työskennellä enemmän vain tietyssä kahvilassa/kojussa.

Retail
Retailissa työtehtäviin kuuluu asiakkaiden palveleminen ja kassatyöskentely vesipuiston lahjatavarakaupoissa. Kauppoja on yhteensä neljä, joista yksi on lasten lahjatavarakauppa. Lisäksi työtehtäviin kuuluvat tavaroiden hyllyttäminen ja lahjatavarakauppojen siisteydestä huolehtiminen.

Usein lahjatavarakaupoissa työskennellään yksin, kuitenkin poikkeuksena on Kahuna Gift Shop, jonka läpi puiston asiakkaat kulkevat tullessaan puistoon ja puistosta lähtiessään. Kahuna Gift on myös yksi isoimmista lahjatavarakaupoista puistossa, ja siellä on eniten tuotteita myytävänä.

Työvuorot alkavat vähän ennen puiston aukeamista ja loppuvat puiston sulkemisen jälkeen. Lahjatavarakaupat ovat siinä erikoistapauksia, että kun puisto suljetaan, kaupat pidetään auki kunnes viimeinenkin asiakas kaupan alueelta on lähtenyt puistosta. Tästä syystä työpäivät ja vuorot saattavat venyä pitkiksi.