Member Outreach-palkinto Ouluun

SAM Oulun Jukka Ahola palkittiin Kokkolan Amerikan Päivillä Member Outreach-diplomilla kiitoksena hänen panoksestaan Oulussa asuvien amerikkalaisten aktivoinnista mukaan paikalliseen Suomi-Amerikka -toimintaan.

– Kun korviini kuuluu amerikkalainen natiiviaksentti, ensimmäisenä herää uteliaisuus onko kyseessä kanadalainen, amerikkalainen vai joku kaksikielinen luonnonlahjakkuus. Näitä tilanteita on tullut vastaan kauppojen jonoissa, kansainvälisen koulun juhlissa sekä juna- ja lentoasemilla. Keskustelu on lähtenyt käyntiin kysymällä mistä he ovat kotoisin. Sen lisäksi maahanmuuttajaystävät, jotka käyvät kaupungin järjestämissä kielikursseilla, vihjaavat monesti muista satunnaisista amerikkalaisista, kertoo Jukka Ahola, kun kysyn miten hän kontaktoi amerikkalaisia Oulussa. 

– Sosiaalinen media on myös aivan loistava lähde. Sieltä olen bongannut muutamia Ouluun muuttaneita amerikkalaisia sellaisista ryhmistä, kuten Americans in Finland ja Foreigners in Oulu, vinkkaa Ahola. 

Huomioitko jotenkin erityisesti amerikkalaisia vielä tapahtumissa?
– Tapahtumakutsuissa korostan sitä, että paikalla on myös muita amerikkalaisia, jotta he olisivat uteliaita tapaamaan maamiehiään. Tapahtumakuvaukset kannattaa kirjoittaa suomeksi ja englanniksi ja kutsut lähettää ihan henkilökohtaisesti sosiaalisen median kautta suoraan niille kontakteille, jotka on jo tiedossa.  Tapahtumassa kannattaa esitellä ihmisiä toisille, jotta he eivät tuntisi itseänsä ulkopuolisiksi. Tämä koskee niin suomalaisia kuin amerikkalaisiakin vieraita.

– Amerikkalaiset ovat olleet ilmeisen kiinnostuneita siitä, että juhliin saa tuoda omia ruokia, ja se on värittänyt meidän ruokapöytää uudella tavalla perinteisten suomalaisten makutottumusten lisäksi.

– Jos kaupungissa on ammattikorkeakoulu, yliopisto, kansainvälinen koulu tai maahanmuuttajille tarkoitettu kielenopiskelupaikka, näitä tahoja kannattaa lähestyä kansainvälisen koordinaattorin kautta. Ja kun kuulet katukeskustelusta jonkun, joka vaikuttaa puhuvan englantia amerikkalaisittain, siinä ei ole mitään hävettävää kysyä mistä he ovat kotoisin, vinkkaa Jukka Ahola.